Syväoppimisen tarinaan Suomessa pureutuvan artikkelin toisessa osassa käsitellään syväoppimisen idean leviämistä, NPDL-maaklusterin roolia sekä kansainvälistä yhteistyötä.
Sisältö
Artikkelin ensimmäisessä osassa pureuduttiin Oppimisen Pohjantähti -ohjelman perustamiseen ja NPDL-ohjelman leviämiseen Suomessa. Toisessa osassa perehdytään syväoppimisen idean leviämiseen ja etenemiseen sekä kansainvälisyyden merkitykseen.
Miten syväoppimisen idea levisi?
NPDL:n ideaa oli helppo markkinoida, koska se kiteytyi uuteen opetussuunnitelmaan ja sen kehittämiseen ja jalkauttamiseen yksiköissä. Opetussuunnitelman keskiössä olivat taidot. Koulutusta markkinoitiin näkökulmalla, että kun lapset harjoittelevat näitä taitoja, he selviytyvät elämässä, olivatpa heillä eri oppiaineissa minkälaiset kouluarvosanat tahansa.
Toisaalta ns. vanhan pedagogiikan koulukulttuuri oli niin vahvasti kiinni suomalaisessa koulumaailmassa, että tälle uudenlaiselle ajattelutavalle, jota myös NPDL edusti, ei oikein löytynyt jalansijaa, vaikka se oli opetussuunnitelmassa. Opetushallituksenkin edustajat sanoivat, että yksi vaikeimmin toteuttavista asioista oli laaja-alaisen osaamisen taidot. Ne ja monialaiset oppimiskokonaisuudet olivat aiheuttaneet paljon hämmennystä.

Ideaa myytiin myös sillä, että näiden työkalujen avulla pystytään johtamaan kouluja ja kaupunkien sivistystoimia eteenpäin siten, että opetussuunnitelma lähtee elämään koulujen ja päiväkotien arjessa ja että toimintakulttuuria pystytään kehittämään. Ideaan kuului myös näkymä paremmasta elämästä: ”Onhan se varmaan totta, että jos ihminen on näissä kuudessa c:ssä kaikissa hyvä, niin hyvin siinä sitten käy.”
Syväoppimisen hanke herätti kiinnostusta uudenlaiseen koulukulttuuriin. Muuttuiko toimintakulttuuri laajemmin? Yhteinen nimittäjä niille, jotka siinä onnistuivat, oli johtajien sitoutuminen kaikilla tasoilla.
Paula Vornen mukaan ”niissä kouluissa, jotka ovat vieneet työtä eteenpäin ja ovat kehittäneet toimintakulttuuriaan, rehtori on ollut sitoutunut”. Niissä kunnissa tai kaupungeissa, joissa on laajamittaisesti pystytty kehittämään koulujen arkea, ylemmät johtajat ovat sitoutuneet. Organisaatiota ja yhteisöjä täytyy johtaa niin kuin haluaa opettajien opettavan. Johtamiskulttuurissakin on paljon oppimista siinä, millaista on luottamukseen perustuva yhteisöllinen johtaminen.
”Koulukulttuurin muutos vaati johdon sitoutumista.”
NPDL-maaklusterin synty ja tehtävät
NPDL-hankkeessa oli mukana useita maita, ja kussakin niistä oli oma maaklusteri. Suomessa espoolaisen Vesa Äyräksen rooli oli Cluster Lead, maaklusterin johtaja. Hän oli vuosina 2014–2016 myös ainut hankkeeseen palkattu työntekijä. Myöhemmin, kun Vesa palasi rehtoriksi, mukaan hänen työparikseen tuli Kaisa Jussila. Vesa jatkoi Cluster Leadin tehtävässä rehtorin työn ohella.
Tärkeä rooli oli myös oululaisella Paula Vornella, jonka titteli oli New Measures Lead. Hän vastasi hankkeen arvioinnista ja kehitti sitä. NPDL:ssä toteutettiin kaksi kertaa vuodessa kansainvälinen moderointi. Opettajat tai koulut dokumentoivat syväoppimisen periaatteilla toteutettuja oppimiskokonaisuuksia arvioitavaksi moderointikierroksille. Paula Vornen tehtävänä oli tuottaa NPDL:n hubiin tätä dokumentointimateriaalia.
Moderointikierroksissa käytettiin oppimisen suunnittelun työkalua arvioimaan, miten lapsille oli annettu eri oppimiskokonaisuuksissa mahdollisuuksia oppia NPDL-taitoja ja kuinka syväoppiminen oli mahdollistunut niissä. Moderointikierrokset olivat Vornen mukaan yksi opettavaisimmista ajanjaksoista. Lisäksi hänen tehtävänään oli kääntää materiaaleja suomeksi ja luoda malli kansalliselle moderoinnille.
Syväoppimisen hankkeessa tehtiin koko ajan myös tutkimusta systeemisen muutoksen toteutumisesta. Alkuperäinen ajatus oli, että kootaan yksittäisistä oppilaista koodattua dataa. Hubiin syötettiin arviointitietoa oppilaiden taitojen kehittymisestä.
Opettajat arvioivat taitoja ennen oppimiskokonaisuutta ja sen jälkeen, ja sitä kautta syntyi dataa tutkijoille siitä, miten syväoppiminen tukee oppilaan taitojen kehittymistä. Tämä oli Suomessa haastavaa, koska meillä on tiukat tietosuojakäytännöt. Arviointitiedon keräämisestä luovuttiin pian myös globaalisti.
”Toivottavasti sellainen (moderointi) jossain vaiheessa saadaan toteutettua laajamittaisesti täällä Suomessakin.” – Paula Vorne, 2021
Tulevaisuuden taitoja edistävä opettaja
Juho Norrena hahmotteli väitöskirjassaan Opettaja tulevaisuuden taitojen edistäjänä (20133) mallia tulevaisuuden taitojen edistämisestä ja opettajan roolin muuttumisesta:
Opettajan on oltava oppimisprosessin suuri vastuunkantaja, joka antaa toiminnallaan oppilaille uusia mahdollisuuksia toteuttaa uteliaisuuttaan. Keskeinen asia on ohjaajan roolin omaksuminen. Opettajalähtöinen tiedon jakaminen ei enää riitä oppilaille, joilla on nykyteknologian avulla pääsy uusiin ja monipuolisiin tietolähteisiin. Sen sijaan opettajalla on oltava ammattitaitoa tehdä oppimista edistäviä pedagogisia valintoja, perustuen omaan opettajankoulutukseen, työkokemukseen sekä yleisesti ammattitaitoon. Tulevaisuuden taitoja edistävä opettaja ei luokkahuoneessa hylkää opettamisen vahvaa perinnettä, mutta kykenee valitsemaan olemassa olevista pedagogisista lähestymistavoista, metodeista sekä työvälineistä kuhunkin oppimistilanteeseen sopivimmat. Tulevaisuuden taitoja edistävä opettaja kykenee myös laajentamaan oppimisympäristöä laajemmaksi – joko fyysisesti tai virtuaalisesti. – Juho Norrena, (s. 164), 2013.
Norrena oli mukana kouluttajatiimissä NPDL:n ensimmäisessä aallossa. Opettajan roolin muuttumisesta enemmän oppimisen ohjaajaksi tuli myös kantava ajatus perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014) ja opetussuunnitelman toimeenpanon koulutuksissa.
Millaista kansainvälistä yhteistyötä tehtiin?
Syväoppimisen hanke oli nimenomaan kansainvälinen hanke. Oppimisen Pohjantähden aikaan mukana oli ainakin seitsemän maata: Australia (osavaltioita), Euroopasta Suomi, Ruotsi ja Hollanti, Etelä-Amerikasta Uruguay, Uusi-Seelanti, joitakin osavaltioita Yhdysvalloista sekä tietysti Kanada.
Kansainvälistä yhteistyötä tehtiin monella eri tavalla. Materiaaleja työstettiin yhdessä. Maaklusterien johtajien ja New Measures Leadien tapaamisia oli säännöllisesti. Niissä jaettiin eri maiden kokemuksia ja saatiin ohjeita moderointien järjestämiseen. Myös moderoinneissa tehtiin yhteistyötä.
Suomella oli jonkin verran tiiviimpi keskusteluyhteys Hollannin kanssa jossakin vaiheessa, mutta se ei johtanut mihinkään kovin suurimittaiseen. Myös Tanskassa syväoppiminen herätti kiinnostusta, mutta he eivät ole varsinaisesti tässä verkostossa vielä mukana.
Mielenkiintoisia olivat Deep Learning Labit, joita ehdittiin pitää kolme tai neljä ennen koronapandemian puhkeamista. Jokaisessa niissä Suomi näkyi hyvin. Opetushallitus oli niissä mukana, ja myös heillä oli omat puheenvuoronsa. Mukana oli Suomesta myös koulujen rehtoreita kertomassa omien kaupunkiensa tarinoita siitä, miten syväoppimista on lähdetty viemään kaupungin tasolla.
Koronapandemian aikana on järjestetty virtuaalisesti ainakin yksi Deep Learning Labia vastaava tapahtuma. Suomessa oli toukokuussa 2016 yhdessä NPDL Globalin kanssa organisoitu koulutustapahtuma, jossa pääesiintyjinä olivat Michael Fullan ja hänen kanadalainen tiiminsä.

Miten syväoppimisen idea etenee?
Lopullinen analyysi on vielä tekemättä. Moni koulu ja kunta jatkaa edelleen upeasti, mutta osa ei ole enää mukana. Muutosprosesseissa tehdään virheitä, ja jos ollaan viisaita, myös korjausliikkeitä.
Jälkikäteen ajatellen voidaan sanoa, että kun ensimmäinen aalto alkoi, kaikki kouluttajatkaan eivät olleet vielä kovin vahvoilla. Toki heillä oli jokin käsitys siitä, mitä tämä uudistus tarkoittaa. Matkan varrella opittiin virheiden kautta niin paljon, että kun kolmas aalto alkoi, liikkeelle voitiin lähteä ihan eri tavalla.
Jokainen aalto oli hyvin erilainen, koska kouluttajat olivat itse oppineet paljon. Toisessa aallossa – puhumattakaan kolmannesta – osallistujien ei enää tarvinnut kokea niitä samoja kompastuskiviä kouluttajien kanssa.
Toinen ja kolmas aalto poikkesivat ensimmäisestä aallosta myös niin, että kunnat ostivat koulutusta harkintansa ja päätöstensä mukaisesti. Ja kuten vanha viisaus kuuluu: jos jotakin ostan, siihen sitoudun myös itse. Toki on lisättävä, että maaklusterin kautta tuettiin henkilöresurssein myös toista ja kolmatta aaltoa.
Vesa Äyräs on vetänyt mielenkiintoisen johtopäätöksen. Muutosprosessi on hänestä eräänlainen peruskaava: ”Tiedosta, mahdollista, toteuta, arvioi”. Ensimmäisessä pitää tiedostaa, mitä ollaan tekemässä. Toisessa lähdetään toteuttamaan sitä. Kolmannessa sitä arvioidaan. Hänen mukaansa ensimmäiseen vaiheeseen olisi pitänyt käyttää enemmän aikaa, jotta olisi ymmärretty, mistä kaikessa tässä oli kysymys ja mihin viitekehykseen tämä liittyi.
Tähän minulle itse asiassa syntyi seuraava jako: Tiedosta – Mahdollista – Toteuta – Arvioi. Tiedostaminen on minusta tässä kaikista tärkein vaihe. Tällä varmistetaan se, että sitä perusajatusta, mikä NPDL:ssä oli, ei liitetä “vanhan pedagogiikan kouluun”, vaan Fullanin kuvaamaan “uuteen pedagogiikkaan”. Mahdollistaminen on siksi tärkeä vaihe, jotta niin johtajat kuin opettajat aidosti mahdollistavat sen, että oppilailla on mahdollisuus oppia taitoja. Toteuttaminen on sitten oikeiden ongelmien ratkaisemista. Lopuksi toki sitten arvioidaan ja tehdään tarvittavat korjaukset. – Vesa Äyräs, 2021
Lisäksi hänestä tuntui siltä, että kouluilla ja kunnissa toivottiin ihmelääkettä ja pelastajaa, joka muuttaa ja pelastaa kaiken ilman, että itse pitää tehdä mitään.
Paula Vorne pohti koulutuksen kohderyhmän valinnan tärkeyttä. Saatiinko koulutustilaisuuksiin oikeat opettajat? Kun hän itse koulutti Oulussa ensimmäisessä aallossa opettajia, koulutukseen valikoitui erityisesti tvt-opettajia. He ajattelivat, että kun materiaaleissa luki Microsoft, kyse oli teknologiakoulutuksesta. He olivatkin yllättyneitä, että kyse olikin pedagogiikasta ja sen kehittämistä, oppimisen ja opettajuudenkin muutoksesta. Hyvin usein opettajat odottivat, että heille annetaan valmiita tuntisuunnitelmia, joita voi toteuttaa: valmiita malleja siitä, miten homma viedään eteenpäin. Paula Vorne koetti tämän sijaan tukea opettajia löytämään omaa tietään rakenteiden muuttamiseen omassa luokkahuoneessaan.
Jokainen aalto oli hyvin erilainen, koska kouluttajat olivat itse oppineet paljon.

Systeemisen muutoksen tarvetta on korostanut Kati Tiainen, jonka on tukenut Oppimisen Pohjantähteä Microsoftin kansainväliseltä tasolta. Lehtihaastattelussa5 vuonna 2016 hän totesi:
Tarvitaan iso muutos. Tämä ei saa olla yksittäisen opettajan varassa. Tuolla on paljon hyviä edelläkävijäopettajia, joiden innostus ei siirry edes seuraavaan luokkaan… Uusi opetussuunnitelma antaa oppilaille eväät uudessa maailmassa selviämiseen, mutta suunnitelman toteuttamiseen tarvitaan kansallinen tahtotila. Ei riitä, että yksittäisistä opettajista tehdään työyhteisön digituutoreita. – Kati Tiainen, 2016
OPPIVA-verkosto jatkoi Oppimisen Pohjantähden tiellä
Oppimisen Pohjantähti -hanke päättyi vuonna 2017, kun Microsoftin rahoitus loppui. Samaan aikaan NPDL-koulutuksessa oli menossa kolmas aalto. Pohjantähden tuloksia julkaistiin verkkosivuilla. Tuolloin suunniteltiin ja luvattiin kuitenkin jonkinlaista jatkoa. Professori Kirsti Longan työryhmä palkattiin tekemään netissä ilmaiseksi jaettava materiaali, jossa NPDL:n laatuportaat -ideaa4 lokalisoitiin oman opetussuunnitelmamme laaja-alaisen osaamisen taitojen arviointiin. Lisäksi tehtiin 100 tarinaa -julkaisu. Siinä kerrottiin sata tarinaa siitä, mitä kaikkea näiden vuosien aikana on onnistuttu tekemään.
Vuonna 2017 julkistettiin myös Peter Johnsonin ja Hannu Laukkasen kirjoittama NPDL- auditoinnin5 käsikirja, jonka mukaista vertaisauditointia pilotoitiin neljässä kaupungissa ja yhteensä kahdeksassa peruskoulussa. Sen pohjalta vertaisauditointia on kehitelty edelleen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen käyttöön.
Kun Microsoftin rahoitus loppui, haluttiin toimija, joka ottaisi kehittämistyöstä vetovastuun. Aiheesta keskusteltiin Espoon kaupungin silloisen sivistysjohtajan Aulis Pitkälän kanssa. Hän näki tämän erittäin tärkeänä ja lupautui ottamaan vastuuta myös muiden kaupunkien houkuttelemisessa mukaan verkostoon.
Kuuntele podcast
Kuuntele podcast: Aulis Pitkälän kokemuksia ja ajatuksia NPDL:stä ja Oppimisen Pohjantähti -ohjelmasta
Vesa Äyräs muisti hyvin myös toisen tilaisuuden (Oppimisen huipulla, 2017), jossa Opetushallituksen silloinen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja monet kaupungit pitivät erittäin tärkeänä, että tätä työtä jatketaan. Vaikka ohjelman amerikkalaista viitekehystä kritisoitiin hieman, kaupunkien sivistystoimenjohtajien mielestä syväoppimisen hanke oli ollut tosi arvokas ja tärkeä matka, vaikkakaan ehkä ei ole päästy ihan siihen maaliin, mihin oletettiin. Työtä piti heidän mielestään ehdottomasti jatkaa.
Vuonna 2017 perustettiin kuntakonsortio, joka nimettiin keväällä 2018 OPPIVA-verkostoksi. Verkostolle palkattiin kehityspäällikkö, jonka tehtävä sijoitettiin kumppaniyritykselle Editalle. Kehityspäällikkönä aloitti Tarja Tuomainen kesäkuussa 2018.
OPPIVA-verkostolla on neuvottelukunta, johon kuuluvat kaikkien mukana olevien kuntien sivistystoimen-/opetustoimen johtajat. Verkoston toisessa toimielimessä, edustajistossa on perusopetusjohtajia, lukiojohtajia ja rehtoreita sekä varhaiskasvatuksen johtajia verkoston jokaisesta kunnasta. Vuoden 2022 alusta edustajiston toiminnan tavoitteena on syventää ja laajentaa toimijoiden joukkoa siten, että painopiste on vahvemmin keskeisten teema-alueiden työpajoissa. Näihin työpajoihin osallistetaan laajemmin rehtoreita ja päiväkodinjohtajia.
Verkoston puheenjohtajuus vaihtuu kahden vuoden välein. Espoo oli ensimmäinen puheenjohtaja (2017–2019). ja vuosien 2020–2021 vetovastuu oli Oululla. Vuoden 2022 alusta puheenjohtajuus on Hämeenlinnalla. Puheenjohtajakaupungilla on verkoston toimielinten puheenjohtajuudet.
Kehityspäällikön ympärille muodostettiin vuoden 2019 alussa kehittämisnyrkki, jonka roolina on ollut toimia valmistelevana ja ketteränä ryhmänä verkoston sisällä. ”Nyrkissä” on edustajat kaikista suurista kaupungeista: Helsinki, Espoo, Turku, Tampere, Vantaa, Oulu sekä Kuopiosta ja Lahdesta. Vuoden 2022 alusta Nyrkkiin on puheenjohtajuuden myötä liittynyt Hämeenlinna. Kehittämisnyrkki valmistelee ja tekee esityksiä neuvottelukunnalle ja toisaalta vie käytännön toimenpiteitä eteenpäin. Lisäksi se laatii muun muassa rahoitushakemuksia yhteistyössä Editan kanssa.
Rehtoreilla on ollut myös oma ryhmä, jossa työstettiin koulun kehittämisen rubriikistoa Opetushallituksen hankerahalla. Rubriikisto luovutettiin tilaajalle, mutta pandemian vuoksi se jäi pahasti kesken. Työtä on tarkoitus jatkaa.
Artikkelin ensimmäisessä osassa perehdyttiin syväoppimisen idean leviämiseen, NPDL-maaklusterin syntyyn ja tehtäviin sekä kansainväliseen yhteistyöhön.
Teksti: Martti Hellström, Peter Johnson, Tarja Tuomainen
Videot: haastattelijana Martti Hellström, keskustelijoina Paula Vorne ja Vesa Äyräs
Viitteet
1Norrena, J. 2013. Opettaja tulevaisuuden taitojen edistäjänä. ”Jos haluat opettaa noita taitoja, sinun on ensin hallittava ne itse”. JYVÄSKYLÄ STUDIES IN COMPUTING 169.
2Deep Learning Global. 2019. Make it happen. https://deep-learning.global/making-it-happen/
3Talouselämä 19.8.2016.
4Lonka, Kirsti ym. 2017. Tie laaja-alaiseen osaamiseen. Helsinki: Microsoft. https://vimeo.com/215005199
5Johnson, P. & Laukkanen, H. 2017. NPDL-auditointikäsikirja Työkalu syväoppimisen vertaisauditointiin Suomen NPDL-maaklusteri 2017. https://pulse.microsoft.com/uploads/prod/2018/07/NDPL_auditointikasikirja.pdf
Hyvä lukija!
OPPIVA-verkoston toiminnan uutuutena on aloitettu vuonna 2021 julkaisusarja, jonka nimeksi annettiin OPPIVA Pore. Tämän kolmeosaisen artikkelin tarkoituksena on taustoittaa tätä tarinaa.
POREILE! Jos haluat kommentoida tai lisätä jotain uutta julkaisuun, ota yhteyttä: tarja.tuomainen@edita.fi