Viestinnän asiantuntija Noora Jokinen pohtii viestinnän haasteita opetustyön kentällä.
OPPIVA-verkosto järjesti keväällä yhteensä kahdeksan webinaarin sarjan viestinnästä koulu- ja päiväkotiyhteisöissä.
Pääsin webinaarien kouluttajana kuulemaan laajan kirjon opettajien, rehtorien, päiväkotien johtajien ja kuntien opetus- ja sivistystoimen asiantuntijoiden huolenaiheita ja kokemuksia viestinnästä. Koulutusten teemoina olivat työyhteisön sisäinen viestintä ja yhteydenpito huoltajiin ja perheisiin.
Yksi huoli korostui ylitse muiden: työhön liittyvä viestitulva ja eri kanavien sekamelska lisäävät opetusalan henkilöstön työn kuormitusta ja uhkaavat työn mielekkyyttä, hallinnan tunnetta ja työssä jaksamista.
Samaan aikaan ruuhkavuosia elävät vanhemmat ja huoltajat kamppailevat tietysti aivan samojen haasteiden kanssa: miten pysyä kärryillä lasten koulunkäyntiin ja päivähoitoon liittyvistä viesteistä, päivämääristä ja muistettavista asioista kun elämässä on muutenkin auki aivan liian monta välilehteä?
Arkisen, nopean tiedonvälityksen rinnalla kasvatuksen ammattilaisten pitäisi sitten vielä ehtiä ja muistaa käyttää viestintää fiksusti yhteisön rakentamiseen ja vahvistamiseen: luoda hyvää fiilistä, luottamuksen ilmapiiriä ja tulevaisuudenuskoa epävarmassa maailmassa. Ei ihan helppo rasti, vai mitä?
Selkeys vähentää kuormitusta - ja siihen voi vaikuttaa
Ei ole millään tavalla ihme, että viestintä tuottaa koulu- ja päiväkotiyhteisöissä päänvaivaa. Isojen tietovirtojen hallinta, jatkuvasti muuttuvat teknologiat ja vastaanottajien vaihtelevat tavat hyödyntää eri viestintäkanavia ovat vaativa paketti myös meille viestintää päätyönään tekeville ammattilaisille.
Hyvä uutinen on, että asiaan voi vaikuttaa. Älä siis tuuperru viestinnän kanavaviidakkoon, vaan mieti, miten sekavasta voidaan omassa työyhteisössäsi tehdä selkeää. Tämä on asia, johon todella kannattaa käyttää aikaa - etenkin, jos sattuu olemaan niin, että työn viestitulva tuntuu hallitsemattomalta.
Kun kerrottavaa, kanavia ja vastaanottajia on paljon mutta aikaa vähän, viestintää on erityisen tärkeää tehdä suunnitellusti - ja kehittää suunnitelmallisesti. Oman viestintäsuunnitelman ja -kalenterin tai vuosikellon laatiminen koululle tai päiväkodille on hyvä ensimmäinen askel.
Viestintäsuunnitelmaa laatiessa tulee mietittyä porukalla läpi viestinnän tärkeimmät tavoitteet ja kohderyhmät, fiksuimmat kanavat ja pelisäännöt niiden käyttöön, viestinnän tyylilaji tai äänensävy ja tietysti vastuut ja työnjaot. Silloin ollaan jo pitkällä - ja usein arki alkaa helpottua askel kerrallaan.
Miten sinun kuntasi tukee koulujen ja päiväkotien viestintähaasteiden ratkomista?
Koulussa tai päiväkodissa viestinnän arkea ratkovat vain harvoin ihmiset, joilla olisi tukenaan viestinnän alan koulutusta. Ei ihme, että moni rehtori tai päiväkodin johtaja tuntee jäävänsä viestintäasioiden kanssa vähän yksin. Toisaalta ihan samoja ongelmia saatetaan ratkoa rinnakkain naapurikouluissa, lähes päinvastaisin tuloksin.
Tässä kohdassa on kunnan opetus- tai sivistystoimen tilaisuus vaikuttaa. Kunta voi tukea rehtorien ja päiväkotien johtajien työtä tarjoamalla koulutusta viestinnästä, yhteisiä suunnittelutyöpajoja tai yhdessä laadittuja ohjeita, vinkkejä ja pelisääntöjä viestinnän tueksi. Ei siis pähkäillä yksin, vaan tehdään yhdessä.
Esimerkiksi näin: mitä kanavia meidän kunnassa suositellaan työyhteisön sisäiseen viestintään, ja miten niitä käytetään mahdollisimman kätevästi? Ovatko opettajien ja varhaiskasvattajien digitaidot kohdallaan, ja miten vahvistamme niitä? Millaisin pelisäännöin viestimme huoltajille - ja tavoitamme esimerkiksi eri kieliä puhuvat vanhemmat?
Yhteistyö vie eteenpäin ja näkyy sujuvampana arkena sekä koulujen ja päiväkotien henkilöstön että perheiden elämässä. Toimiva viestintä vapauttaa aikaa ydintyöhön, kiinnittä ihmiset yhteisöömme ja luo turvaa ja pelivaraa silloin, kun asiat eivät menekään suunnitelmien mukaan.
Jos viestintä jatkuvasti kuormittaa, on aika toimia. Mikä voisi olla seuraava askel sinun kunnassasi, koulussasi tai päiväkodissasi?
Noora Jokinen
Yhteiskunnallisen viestinnän asiantuntija, toimitusjohtaja, osakas
Noon Kollektiivi
Tutustu kevään 2022 viestintäwebinaarien tallenteisiin täällä:
Kevään 2022 webinaarien tallenteet - (oppivaverkosto.fi)