Yrittäjyyskasvatus ylittää rajoja Pohjois-Suomessa

Lukio-opis­ke­lijat Norr­bot­te­nista ja Pohjois-Suo­mesta kehittivät inno­va­tii­visia rat­kaisuja kestävään muotiin 25.–26. hel­mi­kuuta Luu­la­jassa, Ruotsissa. 

Teksti: Aurora Ent­repre­neu­rialis -hanke
Kuva: Kati Ilkka

Un/​Sustainable Fashion -tapahtuma Luu­la­jassa toi yhteen yli 100 lukio­laista ja opet­tajaa Norr­bot­te­nista ja Pohjois-Suo­mesta. Kaksipäiväisen vaihdon aikana osal­lis­tujat kehittivät yhdessä inno­va­tii­visia rat­kaisuja muodin tulevaisuuteen. 

Tapah­tuman hui­pen­nuksena nähtiin ener­ginen muotinäytös, jossa opis­ke­lijat esittelivät kierrätysmateriaaleista ja kangasjätteestä luotuja vaat­teita, herättäen ideansa eloon catwalkilla.

Tapahtuma oli osa Aurora Ent­repre­neu­rialis -han­ketta, jonka tavoit­teena on edistää yrittäjämäistä toi­min­ta­kult­tuuria, kestävää yrittäjyyskasvatusta sekä rajat ylittävää yhteistyötä alueen toisen asteen oppilaitoksissa.

“Olemme valinneet kestävän muodin tapah­tuman tee­maksi kolmen tärkeän syyn vuoksi”, kertoo Linda Stran­denhed, projektipäällikkö Ung Företagsamhet Norrbottenista. 

“Ensinnäkin kulu­tamme yhä enemmän vaat­teita, ja tällä on erittäin nega­tii­vinen vai­kutus sekä ihmisiin että luontoon koko arvo­ketjun läpi. Muu­toksen tarve on ilmeinen. Toi­seksi, vaatteet ovat asia, johon jokainen voi samaistua – oli kyse sitten luo­vuu­desta ja ilosta tai yksin­ker­tai­sesti tar­peesta. Kol­man­neksi, tämä on alue, jossa me – ja mukana olevat opis­ke­lijat – voimme oikeasti vai­kuttaa. Monet kestävyyskysymykset ovat vai­keita rat­kaista yksilötasolla, mutta muodin saralla meillä on mah­dol­lisuus kon­kreet­tisiin tekoihin. Lisäksi alalla on paljon kiin­nos­tavia lii­ke­toi­min­ta­mah­dol­li­suuksia uusien kestävien tapojen kehittämisessä vaat­teiden käyttöön ja uudelleenkäyttöön.”

Hanke luo pitkäaikaista yhteistyötä koulujen välille

Tapahtuma alkoi Veronica Wen­dinin (Lumire) luen­nolla “Muoti hin­nalla millä hyvänsä: Kuka maksaa?”. Osal­lis­tujat kuu­livat myös Malin Åsénin (Ung Företagsamhet Norr­botten) tarinan hänen omasta mat­kastaan “Sho­pa­ho­licista slow fashionistaksi”. 

Seka­ryh­missä opis­ke­lijat vie­rai­livat pai­kal­li­sissa yri­tyk­sissä ja orga­ni­saa­tioissa, kuten Lumi­ressa, Punai­sella Ris­tillä sekä Slöjd och Formcent­ru­missa. Yhteistyössä Lumiren kanssa opis­ke­lijat työskentelivät käytännönläheisesti kangasjätteiden ja kierrätettyjen vaat­teiden parissa, toteuttaen ideansa konkreettisesti.

”Tämä pro­jekti on ollut käynnissä jo useita vuosia ja yhdistänyt kouluja Norr­bot­te­nista ja Pohjois-Suo­mesta. Kokoon­numme säännöllisesti, yleensä kah­desti luku­kau­dessa, ja pieni opis­ke­li­ja­ryhmä työskentelee yhdessä eri tee­mojen parissa”, kertoo Jonas Carlzon, opettaja Piteå Strömbackaskolanista. “On tärkeää, että opis­ke­lijat tapaavat toi­siaan, saavat eri­laisia näkökulmia ja käsittelevät tärkeitä aiheita, kuten kestävää kehi­tystä ja yrittäjyyttä.”

Opis­ke­li­joiden ideoihin kuului mm. vaat­teiden panttijärjestelmä, sosi­aa­liset tapah­tumat, joissa ihmiset voivat tavata ja korjata vaat­teitaan yhdessä, sovellus, joka auttaa löytämään ja selaamaan pai­kal­listen kirp­pu­torien vaa­te­va­li­koimaa, posi­tii­visen trendin luo­minen näkyville kor­jauk­sille vaat­teissa, vaa­te­lai­naamot, sekä enemmän mah­dol­li­suuksia oppia ompe­lemaan omia vaatteita.

“On hienoa, että naa­pu­ri­maiden nuoret pääsevät yhdistymään ja poh­timaan glo­baaleja kysy­myksiä yhdessä. Olen saanut tutustua moniin uusiin nuoriin sekä Suo­mesta että Ruot­sista. Olemme kes­kus­telleet siitä, miten muo­tiala voisi vähentää päästöjään ja miten me kulut­tajina voimme vai­kuttaa omilla valin­noil­lamme. Pidän siitä, miten pika­muo­dista on tullut enemmän nolos­tuttava ilmiö kuin jotain siistiä tai tavoi­tel­tavaa”, kertoo Saga Rasi, opis­kelija OSYK:n lukiosta Oulusta.

“Osal­listuin ensimmäistä kertaa, enkä kadu yhtään! Parasta oli muotinäytös ja ideoiden esittely lopussa. Oli myös kiva tavata uusia ihmisiä”, sanoo Siiri Tiirola Oulun aikuislukiosta.

“Ryhmässämme työskentely sujui todella hyvin ja tulimme hyvin toimeen. Opimme paljon vaat­teista ja niiden val­mis­ta­mi­sesta. Parasta oli uusien ystävien löytäminen, vaikka ryhmässä oli eri kieliä puhuvia ihmisiä. Kai­killa oli hyvä mei­ninki ja matka oli onnis­tunut. Löysimme uusia ystäviä, joiden kanssa uskomme pitävämme yhteyttä myös tämän reissun jälkeen. Lop­pu­tu­loksena oli hieno matka, ja odo­tamme jo innolla seu­raavaa vaihtoa!” ker­tovat ryhmä nelosen opis­ke­lijat Nea Kyntömaa (Ammat­tio­pisto Lappia), Saara Var­tiainen (Ammat­tio­pisto Lappia), Sini Wigley (Muonion Lukio), Hilmi Lapin­niemi (Muonion Lukio), Melina Sund­qvist (Lapplands Gym­nasium Pajala), Thea Sund­qvist (Lapplands Gym­nasium Pajala).

“Oli hienoa nähdä, kuinka opis­ke­lijat uppou­tuivat ryhmätyöhön ja saa­miinsa haas­teisiin. Opet­ta­jilla puo­lestaan oli vahva yhteistyön henki, ja toi­vomme, että uudet kump­pa­nuudet mah­dol­lis­tavat rajat ylittävän kou­lujen välisen yhteistyön tulevana luku­vuonna”, sanoo Pietu Niinimäki, pro­jek­ti­koor­di­naattori Oulun kaupungilta.

“Tapahtuma antoi uutta näkökulmaa eko­lo­gi­sesti kestävämpään kulut­ta­miseen. En esi­mer­kiksi ikinä ollut kuullut, että vaat­teita voi myös lainata ilmai­seksi! Yri­tys­vie­rai­luilla saim­mekin kon­kreet­tisen kat­sauksen myös muo­tialan niihin puoliin, jotka taval­li­sesti jäävät piiloon”, kertoo Stella Rantala, opis­kelija OSYK:n lukiolta Oulusta.

Aurora Ent­repre­neu­rialis -hankkeen toteuttaa Oulun kau­punki, Ung Företagsamhet Norr­botten ja Ammat­tio­pisto Lappia. Han­ketta rahoittaa Interreg Aurora -ohjelma, Region Norr­botten ja Lapin Liitto. Kol­mi­vuo­tisen hankkeen tavoit­teena on vah­vistaa yrittäjyyskasvatusta lukioissa Norr­bot­te­nissa ja Pohjois-Suomessa.

Lue lisää projektista!

Lisä­tietoa aiheesta:
Pietu Niinimäki
Oulun kau­punki
Puhelin: +358 40 3553292 Sähköposti: pietu.​niinimaki@​ouka.​fi