Lukio-opiskelijat Norrbottenista ja Pohjois-Suomesta kehittivät innovatiivisia ratkaisuja kestävään muotiin 25.–26. helmikuuta Luulajassa, Ruotsissa.
Teksti: Aurora Entrepreneurialis -hanke
Kuva: Kati Ilkka
Un/Sustainable Fashion -tapahtuma Luulajassa toi yhteen yli 100 lukiolaista ja opettajaa Norrbottenista ja Pohjois-Suomesta. Kaksipäiväisen vaihdon aikana osallistujat kehittivät yhdessä innovatiivisia ratkaisuja muodin tulevaisuuteen.
Tapahtuman huipennuksena nähtiin energinen muotinäytös, jossa opiskelijat esittelivät kierrätysmateriaaleista ja kangasjätteestä luotuja vaatteita, herättäen ideansa eloon catwalkilla.
Tapahtuma oli osa Aurora Entrepreneurialis -hanketta, jonka tavoitteena on edistää yrittäjämäistä toimintakulttuuria, kestävää yrittäjyyskasvatusta sekä rajat ylittävää yhteistyötä alueen toisen asteen oppilaitoksissa.
“Olemme valinneet kestävän muodin tapahtuman teemaksi kolmen tärkeän syyn vuoksi”, kertoo Linda Strandenhed, projektipäällikkö Ung Företagsamhet Norrbottenista.
“Ensinnäkin kulutamme yhä enemmän vaatteita, ja tällä on erittäin negatiivinen vaikutus sekä ihmisiin että luontoon koko arvoketjun läpi. Muutoksen tarve on ilmeinen. Toiseksi, vaatteet ovat asia, johon jokainen voi samaistua – oli kyse sitten luovuudesta ja ilosta tai yksinkertaisesti tarpeesta. Kolmanneksi, tämä on alue, jossa me – ja mukana olevat opiskelijat – voimme oikeasti vaikuttaa. Monet kestävyyskysymykset ovat vaikeita ratkaista yksilötasolla, mutta muodin saralla meillä on mahdollisuus konkreettisiin tekoihin. Lisäksi alalla on paljon kiinnostavia liiketoimintamahdollisuuksia uusien kestävien tapojen kehittämisessä vaatteiden käyttöön ja uudelleenkäyttöön.”
Hanke luo pitkäaikaista yhteistyötä koulujen välille
Tapahtuma alkoi Veronica Wendinin (Lumire) luennolla “Muoti hinnalla millä hyvänsä: Kuka maksaa?”. Osallistujat kuulivat myös Malin Åsénin (Ung Företagsamhet Norrbotten) tarinan hänen omasta matkastaan “Shopaholicista slow fashionistaksi”.
Sekaryhmissä opiskelijat vierailivat paikallisissa yrityksissä ja organisaatioissa, kuten Lumiressa, Punaisella Ristillä sekä Slöjd och Formcentrumissa. Yhteistyössä Lumiren kanssa opiskelijat työskentelivät käytännönläheisesti kangasjätteiden ja kierrätettyjen vaatteiden parissa, toteuttaen ideansa konkreettisesti.
”Tämä projekti on ollut käynnissä jo useita vuosia ja yhdistänyt kouluja Norrbottenista ja Pohjois-Suomesta. Kokoonnumme säännöllisesti, yleensä kahdesti lukukaudessa, ja pieni opiskelijaryhmä työskentelee yhdessä eri teemojen parissa”, kertoo Jonas Carlzon, opettaja Piteå Strömbackaskolanista. “On tärkeää, että opiskelijat tapaavat toisiaan, saavat erilaisia näkökulmia ja käsittelevät tärkeitä aiheita, kuten kestävää kehitystä ja yrittäjyyttä.”
Opiskelijoiden ideoihin kuului mm. vaatteiden panttijärjestelmä, sosiaaliset tapahtumat, joissa ihmiset voivat tavata ja korjata vaatteitaan yhdessä, sovellus, joka auttaa löytämään ja selaamaan paikallisten kirpputorien vaatevalikoimaa, positiivisen trendin luominen näkyville korjauksille vaatteissa, vaatelainaamot, sekä enemmän mahdollisuuksia oppia ompelemaan omia vaatteita.
“On hienoa, että naapurimaiden nuoret pääsevät yhdistymään ja pohtimaan globaaleja kysymyksiä yhdessä. Olen saanut tutustua moniin uusiin nuoriin sekä Suomesta että Ruotsista. Olemme keskustelleet siitä, miten muotiala voisi vähentää päästöjään ja miten me kuluttajina voimme vaikuttaa omilla valinnoillamme. Pidän siitä, miten pikamuodista on tullut enemmän nolostuttava ilmiö kuin jotain siistiä tai tavoiteltavaa”, kertoo Saga Rasi, opiskelija OSYK:n lukiosta Oulusta.
“Osallistuin ensimmäistä kertaa, enkä kadu yhtään! Parasta oli muotinäytös ja ideoiden esittely lopussa. Oli myös kiva tavata uusia ihmisiä”, sanoo Siiri Tiirola Oulun aikuislukiosta.
“Ryhmässämme työskentely sujui todella hyvin ja tulimme hyvin toimeen. Opimme paljon vaatteista ja niiden valmistamisesta. Parasta oli uusien ystävien löytäminen, vaikka ryhmässä oli eri kieliä puhuvia ihmisiä. Kaikilla oli hyvä meininki ja matka oli onnistunut. Löysimme uusia ystäviä, joiden kanssa uskomme pitävämme yhteyttä myös tämän reissun jälkeen. Lopputuloksena oli hieno matka, ja odotamme jo innolla seuraavaa vaihtoa!” kertovat ryhmä nelosen opiskelijat Nea Kyntömaa (Ammattiopisto Lappia), Saara Vartiainen (Ammattiopisto Lappia), Sini Wigley (Muonion Lukio), Hilmi Lapinniemi (Muonion Lukio), Melina Sundqvist (Lapplands Gymnasium Pajala), Thea Sundqvist (Lapplands Gymnasium Pajala).
“Oli hienoa nähdä, kuinka opiskelijat uppoutuivat ryhmätyöhön ja saamiinsa haasteisiin. Opettajilla puolestaan oli vahva yhteistyön henki, ja toivomme, että uudet kumppanuudet mahdollistavat rajat ylittävän koulujen välisen yhteistyön tulevana lukuvuonna”, sanoo Pietu Niinimäki, projektikoordinaattori Oulun kaupungilta.
“Tapahtuma antoi uutta näkökulmaa ekologisesti kestävämpään kuluttamiseen. En esimerkiksi ikinä ollut kuullut, että vaatteita voi myös lainata ilmaiseksi! Yritysvierailuilla saimmekin konkreettisen katsauksen myös muotialan niihin puoliin, jotka tavallisesti jäävät piiloon”, kertoo Stella Rantala, opiskelija OSYK:n lukiolta Oulusta.
Aurora Entrepreneurialis -hankkeen toteuttaa Oulun kaupunki, Ung Företagsamhet Norrbotten ja Ammattiopisto Lappia. Hanketta rahoittaa Interreg Aurora -ohjelma, Region Norrbotten ja Lapin Liitto. Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on vahvistaa yrittäjyyskasvatusta lukioissa Norrbottenissa ja Pohjois-Suomessa.
Lisätietoa aiheesta:
Pietu Niinimäki
Oulun kaupunki
Puhelin: +358 40 3553292 Sähköposti: pietu.niinimaki@ouka.fi