Viisas johtaja katsoo kauas

Tut­ki­ja­tohtori ja val­mentaja Päivi Nili­vaara pohtii blo­gissaan, miten viisas johtaja voi rakentaa toivoa ja hah­mottaa useita mah­dol­lisia tule­vai­suuksia saman­ai­kai­sesti. Tule­vaisuus ei ole ennalta mää­rätty – se syntyy tämän päivän pää­tök­sistä, yhtei­sistä kes­kus­te­luista ja roh­keu­desta katsoa pidem­mälle arjen ylitse. 

Kun joh­damme koulua tai kou­lu­tusta, joh­damme tule­vai­suutta. Kou­lu­tuksen tehtävä ja tavoite asettuu aina tule­vai­suuteen, joka on monella tavalla hämärän pei­tossa. Tule­vai­suusa­jattelu ei siis ole vain ins­pi­roiva lisä­vi­vahde joh­ta­mis­työssä, vaan se on työn yti­messä. Tule­vai­suus­lu­ku­taito on joh­tajan tärkeä perustaito.

Maailma avautuu ympä­ril­lemme entistä moni­tul­kin­tai­sempana ja vai­keana käsittää. Arkemme epä­varmuus saattaa ahdistaa, ja ilmiöiden komplek­sisuus haastaa line­aa­rista suun­nit­telua, jossa työn tulokset ovat enna­koi­ta­vissa. Koulu ei ole irrallaan yhteis­kun­nasta ja glo­baa­lista kehi­tys­ku­luista ja niiden jär­jes­telmien dyna­mii­kasta. Sen haas­teisiin ei ole yksin­ker­taisia rat­kaisuja, eivätkä muu­tokset seuraa yksin­ker­taisia syy-seu­raus­suh­teita, vaan ne syn­tyvät vuo­ro­vai­ku­tusten ver­kos­toista ja odot­ta­mat­to­mista ilmiöistä.

Vaikka emme voikaan tietää var­masti tule­vai­suu­desta, se ei kui­tenkaan tule eteemme tuolta jostain - ennalta mää­rä­tysti ja hal­lit­se­mat­to­masti. Tule­vai­suutta tehdään tämän hetken valin­noilla ja pää­tök­sillä. Siksi joh­ta­mi­sessa on tärkeää katsoa päi­vit­täistä arkea pidem­mälle ja hah­mottaa useita mah­dol­lisia tule­vai­suuksia saman­ai­kai­sesti. Kyse ei ole pyr­ki­myk­sestä hallita tule­vai­suuden ilmiöitä tai oikean tule­vai­suuden valit­se­mi­sesta, vaan kyvystä rakentaa orga­ni­saa­tiota ja yhteisöä, joka tun­nistaa sig­naaleja muu­tok­sesta, reagoi vii­saasti ja säi­lyttää toivon kom­pas­sinaan tulevaan.

Toivo kantaa epävarmuudessa

Tule­vai­suuden raken­ta­minen edel­lyttää toivon joh­ta­mista. Myös uuni­tuore Gal­lupin Global Lea­dership Report kertoo, että kai­killa toi­mia­loilla kautta maa­ilman työn­te­kijät odot­tavat joh­ta­jalta eniten toivon luo­mista ja yllä­pi­tä­mistä arjen työssä.

Toivo ei ole pas­sii­vista odo­tusta parem­mista ajoista, vaan aktii­vista uskoa siihen, että toi­min­nal­lamme on vai­ku­tusta. Toivo syntyy arjen pie­nistä iloista, tavoit­teiden näke­mi­sestä ja pol­kujen etsi­mi­sestä ja löy­tä­mi­sestä niiden saavuttamiseksi.

Komplek­si­sessa maa­il­massa johtaja, joka osaa yllä­pitää toivoa, antaa orga­ni­saa­tiolleen mah­dol­li­suuden kasvaa ja uudistua myös epä­var­muuden kes­kellä. Toivon joh­ta­minen ei tar­koita epä­rea­lis­tista opti­mismia, vaan roh­keutta kohdata epä­varmuus – ja jatkaa silti matkaa.

Tulevaisuus on yhteinen

Tule­vai­suuden kuvit­telua ja toi­vot­tavien tai mah­dol­listen tule­vai­suuksien mää­rit­telyä ei voi jättää vain joh­tajien käsiin. Yhtei­sössä kaikkien aja­tukset tule­vai­suu­desta ovat mer­ki­tyk­sel­lisiä, ja yhtei­sössä tuli­sikin olla tilaa ja raken­teita eri­laisten näke­mysten, toi­veiden ja huolien esiin nos­ta­miseen.  Näin raken­netaan tule­vai­suus­valtaa, jolla vii­tataan yksi­löiden ja yhtei­söjen kykyyn ja mah­dol­li­suuksiin ymmärtää, kuvi­tella ja vai­kuttaa tule­vai­suuksiin. Tule­vai­suus­valta rakentaa aktii­vista toimijuutta.

Tule­vaisuus kuuluu kou­lussa myös oppi­laille. Lasten ja nuorten luovuus voi avata aikuis­tenkin silmät sel­lai­sille ske­naa­rioille, joita emme pys­tyisi kuvit­te­lemaan. Kun opet­tajat, oppilaat ja joh­tajat kokevat, että heidän aja­tuk­sillaan on mer­ki­tystä, syntyy dynaa­minen ja oppiva yhteisö, jolla on valmius kohdata epä­var­muuksia ja muuttaa niitä mahdollisuuksiksi.

Tut­ki­muksen mukaan osal­lis­tavat enna­koin­ti­pro­sessit vah­vis­tavat yhtei­söjen kykyä nähdä ja vai­kuttaa tule­vai­suuteen. Joh­tajan teh­tävänä onkin jakaa tätä valtaa: rakentaa tilaa dia­lo­gille, unel­mille ja yhtei­selle tule­vai­suuden kuvittelulle.

Näin toi­mittiin, kun Lap­peen­rannan perus­o­pe­tuk­sessa käyn­nis­tettiin stra­te­giatyö osana kau­pun­ki­stra­tegian val­mis­telua tal­vella 2025. Kau­emmas ja laa­jem­malle tule­vai­suuteen kur­kot­tavan pro­sessin ensi­vai­heessa reh­to­reiden kanssa hyö­dyn­nettiin tule­vai­suuden tut­ki­muksen tietoa ja mene­telmiä. Ope­tus­toi­men­johtaja Mari Routin mukaan ”toteu­tettu pro­sessi oli visio­nää­rinen, asia­pi­toinen ja vuo­ro­vai­kut­teinen. Päivät olivat innos­tavia ja yhtei­söl­lisiä. Työs­ken­te­lyssä oli sopivaa ren­toutta ja reh­torit maus­toivat tuo­tok­siaan ripauk­sella huu­moria ja luovuutta.”

Mitä lähitulevaisuudessa?

Tule­vaisuus on jo täällä. Yhtei­söissä on raken­nettava tilaa toi­volle, vaih­toeh­doille ja toi­mi­juu­delle – myös silloin, kun maailma ympä­rillä muuttuu odot­ta­mat­to­milla tavoilla. Joh­tajan tärkeä tehtävä on auttaa näkemään vaih­toeh­toisia tule­vai­suuksia ja pitää yllä ymmär­rystä siitä, että nyky­het­kessä teke­mämme rat­kaisut muo­vaavat huo­misen todellisuutta.

Alkuun pääsee vaikkapa näiden kysymysten yhteisellä pohdinnalla: 

  •   Mil­laisia merkkejä tai heikkoja sig­naaleja muu­tok­sesta olemme viime aikoina havainneet ja miten rea­goimme niihin?
  •   Mil­laisia tule­vai­suuksia kuvit­te­lemme nyt – ja keiden äänet pää­sevät mukaan tähän kuvitteluun?
  •   Miten suh­tau­dumme epä­var­muuteen: lamaut­tajana vai mah­dol­li­suutena oppia ja uudistua?
  •   Millä tavoin yhdessä luomme ja vah­vis­tamme toivoa arjen keskellä?
  •   Missä raken­teis­samme (esim. tii­mi­työssä, kokouk­sissa, oppi­tun­neilla) pitäisi ja voisi olla enemmän tilaa tulevaisuuskeskustelulle?

Päivi Nili­vaara (KT, LO, työ­noh­jaaja) työs­ken­telee tut­ki­ja­toh­torina Tam­pereen yli­opis­tossa sekä val­men­tajana Innoline Oy:ssä.  Päivi val­mentaa ja fasi­litoi tule­vai­suus­suun­tau­tu­neesti ja dia­lo­gi­sesti mm.  joh­to­ryhmiä, toi­min­ta­kult­tuurin kehit­tä­mistä ja stra­te­gia­pro­sesseja sekä tekee tiimi- ja yhtei­sö­val­men­nuksia. Hänen loi väi­tös­kir­jassaan kolme ske­naa­riota tule­vai­suuden perus­koulun.

Päivi Nili­vaara.