Vuoden 2020 lopussa päättyneen turvataitohankkeen tavoitteena oli ennaltaehkäistä lasten ja nuorten kokemaa seksuaalista väkivaltaa.
Opetushallituksen rahoittaman TUTKA Päijät-Hämeen turvataitokasvatus -hankkeen tavoitteena oli ennaltaehkäistä lasten ja nuorten kokemaa seksuaalista väkivaltaa. Hankkeen toiminnot suunnattiin opetus-, oppilas- ja opiskelijahuoltohenkilöstölle Päijät-Hämeen alueella. Toteutusaika oli 1.9.2019–31.12.2020, ja mukana hankkeessa olivat LAB ammattikorkeakoulu, Lahden kaupungin seudullisen kehittämisen yksikkö sekä Väestöliitto.
Turvataitokasvatus on oleellinen osa opetuksen sisältöjä ja opetussuunnitelman tavoitteita. Tärkeää on myös lasten ja nuorten itseluottamuksen vahvistaminen. Yksi merkittävä tavoite oli myös seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ilmiöihin liittyvä henkilöstön ymmärryksen ja osaamisen vahvistaminen.
Päijät-Hämeen perusopetuksen ja toisen asteen henkilöstölle suunnatuissa koulutustilaisuuksissa ja monimuotokoulutuksessa syvennyttiin seksuaalisen häirinnän ja groomingin ilmiöihin. Tarkoituksena oli antaa opettajille menetelmiä turvataitokasvatukseen.
Monipuolisia turvataitokasvatusmateriaaleja opetuksen tueksi
Hankkeessa laadittiin myös koulujen ja oppilaitosten johtajien, turvallisuusvastaavien ja oppilashuoltohenkilöstön kanssa turvallisuusohjeistus, johon on koottu koulujen ja oppilaitosten toiminnan kannalta keskeiset ohjeet seksuaalisen häirinnän ja väkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.
Hankkeessa perusasteen ja toisen asteen opetukseen tuotettu turvataitokasvatusmateriaali on kehitetty yhdessä opettajien kanssa. Opettajat toivoivat materiaaliksi selkeää pakettia, jota voi hyödyntää osana opetusta.
Alakoulun turvataitokasvatusmateriaaliin on koottu ja kehitetty harjoituksia, leikkejä ja tietovisoja, tarinoita sekä videoita keskustelukysymyksineen. Turvataitokasvatusmateriaaleja voi integroida eri oppiaineiden yhteyteen. Yläkoulun, lukion ja ammattikoulun materiaalipaketista löytyy aiheeseen liittyviä julisteita, videolinkkejä, materiaaleja sekä tehtäviä oppitunneilla käytettäväksi.
Materiaalia voi hyödyntää myös KiVa Koulu -tunneilla sekä laaja-alaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Julkaisusta löytyy myös materiaalia kodin ja koulun väliseen yhteistyöhön.
Lue hankkeesta lisää ja tutustu materiaaleihin Väestöliiton internetsivuilla: Turvataitokasvatusta kouluille ja oppilaitoksille - Väestöliitto.fi