Peruskoulusta kirjoitetaan pitkälti ongelmakeskeisesti, ja aihe puhuttaa paljon tälläkin hetkellä eri medioissa. Keskustelussa ovat usein äänessä muut kuin opettajat.
Ratkaisuehdotukset tuntuvat jäävän sisäisen nokittelun ja huolijuttujen varjoon, ja tämä tuskin luo empatiaa opettajia tai epäkohtien korjaamista kohtaan. Opetusalasta annetaan joskus jopa korostuneen negatiivinen kuva, ja tämän seurauksena moni opettajakin voi löytää itsensä keskittymästä vain työn epäkohtiin ja negatiivisiin puoliin.
Olisi aika ajoin hyvä pysähtyä ja pohtia: miksi aikoinaan lähdin opettajan uralle ja mitkä puolet tässä ammatissa vielä tekevät työstä mielekästä? Mitä hyviä juttuja nykykoulusta löytyy?
Arjen realismia koulumaailmasta
Koulukeskusteluun tarvitaan lisää realistista opettajista lähtevää huolet huomioivaa, mutta samalla myös myönteisiä tarinoita ja tietoa koulun arjesta esiin nostavaa puhetta. Tämän ei tarvitse tarkoittaa toksista ”positive vibes only” -hehkutusta uusista pedagogisista ratkaisuista tai ”mullistuksista”, vaan arjen realismia ja tosiasioihin pohjautuvaa kuvausta siitä, miten koulua on kehitetty ja mitä siellä nykyään tehdään.
Uudessa Oppitunti nyt -podcastissa äänessä ovat kaksi nuorta opettajaa: kasvatustieteen maisteri, luokanopettajana sekä terveystiedon aineenopettajana työskentelevä Sanni Härmä sekä teologian maisteri, peruskoulun uskonnon, terveystiedon ja psykologian lehtorina toimiva Minni Nevalainen.
Opettajien ääni kuuluviin
Oppitunti nyt -podcastin tavoitteena on nostaa esille realistisesti sekä koulun arjen hyviä että haastavia puolia ja kannustaa opettajia ottamaan osaa opetusalan keskusteluun. Podcast puuttuu koulusta liikkuviin vääriin väittämiin ja vastaa ”miksi tätä ei opeteta koulussa” -parjauksiin kertomalla opetussuunnitelmaan ja opettajien arkeen perustuen asioiden oikeasta laidasta.
Podcast julkaistaan OPPIVA-verkoston sivuilla, Soundcloudissa sekä muissa yleisimmissä podcast-alustoissa kerran viikossa maanantaisin. Toivomme, että opettajien äänet pääsevät podcastin kautta paremmin kuuluviin ja jaksot synnyttävät keskustelua myös somessa, josta podcastin pitäjät löytyvät nimimerkein: @sannisadetuuli ja @minni.nevalainen
Sanni & Minni
Sanni Sadetuuli Härmä on kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja ja terveystiedon aineenopettaja yhtenäisessä peruskoulussa pääkaupunkiseudulla. Sannia kiehtoo erityisesti nuorten terveys- ja seksuaalikasvatus, oppiminen ja koulutuspolitiikka sekä suomalaisen peruskoulun kehitys ja tulevaisuus.
Minni Nevalainen on yhtenäiskoulussa yläkoulun uskonnon, terveystiedon ja psykologian lehtorina työskentelevä teologian maisteri Etelä-Karjalasta. Minnin sydäntä lähellä ovat katsomusopetus, seksuaalikasvatus, mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukeminen ja tieteellisen tiedon popularisointi.
Opettajan työn ohella Sanni ja Minni ovat myös Tiedenaiset-yhteisön perustajajäseniä ja sisällöntuottajia sekä aktiivisia somen käyttäjiä.
Podcast on tuotettu osana Opetushallituksen rahoittamaa Peruskoulun elementit -viestintähanketta.
Sanni Härmä (vas.) ja Minni Nevalainen