Kansainvälinen STEAM-leiri innosti nuoria Oulussa

Teksti: Aurora Ent­repre­neu­rialis -hanke
Kuva: Kati Ilkka

Noin 100 toisen asteen opis­ke­lijaa ja opet­tajaa Suo­mesta ja Ruot­sista kokoontui Ouluun STEAM Into Ent­repre­neurship -inno­vaa­tio­lei­rille 23.–25. huh­ti­kuuta. Inno­vaa­tio­lei­rissä yhdistyy STEAM-peda­go­giikka sekä yrit­tä­jyys­kas­vatus, joiden avulla opis­ke­lijat oppivat yhdessä rat­kai­semaan haas­teita luo­vasti sekä toteut­tamaan ideoitaan käytännössä. 

Opis­ke­lijat Oulusta, Tor­nion­jo­ki­laak­sosta ja Norr­bot­tenin alu­eelta työs­ken­te­livät kan­sain­vä­li­sissä ryh­missä, joiden pää­kielenä käy­tettiin englantia. Tapahtuma alkoi ava­jais­luen­nolla, jossa Elise Pie­tarila (Gim­mey­awallet Pro­duc­tions Oy) luennoi uuden luo­mi­sesta ja ideoin­nista. Luennon aihe herätteli opis­ke­li­joita inno­vaa­tio­leirin STEAM-prosessiin. 

Tapahtuma on osa Aurora Ent­repre­neu­rialis-han­ketta, jonka kolme kes­kei­sintä osa-aluetta ovat kestävä yrit­tä­jyys­kas­vatus, toisen asteen oppi­lai­tosten yrit­tä­jä­mäisen toi­min­ta­kult­tuurin edis­tä­minen sekä poh­joisen raja-alueen yhteistyön kehit­tä­minen. Inno­vaa­tio­leirin tavoit­teina on tutustua STEAM-peda­go­giikkaan, inno­voida uutta ja käyttää luovaa ongel­man­rat­kai­su­kykyä yhteis­työssä muiden kanssa.

STEAMin avulla ideoidaan ja suunnitellaan

STEAM-pro­sessi alkoi tavoitteen ja teh­tävän vali­koi­mi­sella. Opis­ke­lijat saivat ennak­ko­teh­tävänä valita mie­luisen haasteen kuu­desta eri vaih­toeh­dosta, joiden periaate on lai­nattu ToolCamp -tapah­tu­malta. Haasteet ovat Tule­vai­suuden muoti, Pelas­tetaan Perämeri!, Sel­viy­ty­minen Mar­sissa, Kek­sintö, jota ei olisi koskaan pitänyt keksiä, Yhteis­työstä energiaa! ja Osal­lisuus yhteis­kuntaan. Ryhmät pää­sivät tekemään ensim­mäisenä tapah­tu­ma­päivänä taus­ta­työtä omaan tee­maansa liittyen yri­tys­vie­rai­lujen kautta. Taus­ta­työtä teh­dessä opis­ke­lijat sel­vit­tävät jo ole­massa olevaa tietoa, tut­kivat aihetta sekä tekevät havaintoja omasta ongelmasta.

Tapah­tuman toisena päivänä ryhmät pää­sivät aloit­tamaan pro­jektien ideoinnin ja suun­nit­telun. Ideoin­nissa hyö­dyn­netään taus­ta­työssä kerättyä tietoa ja etsitään mah­dol­lisia rat­kaisuja ongelmaan. 

Lappian opis­ke­lijat Anna Shilgina, La Min Eain, Yu Nandar Kyaw ja Oulun nor­maa­li­koulun lukion opis­kelija Aatu Kärk­käinen kokivat ideoinnin sujuvana: ”Saimme tapah­tuman ensim­mäisen päivän yri­tys­vie­rai­lusta ideoita ja kan­nus­tusta pro­jek­timme ideointiin. Hei­timme ideoita ilmoille ja kes­kus­te­limme mah­dol­li­sista toteu­tusi­deoista. Ideoinnin suhteen ei saa luo­vuttaa, ete­ne­minen on tärkeää ja van­hoihin ideoihin pystyy palaamaan takaisin.” 

Oulun Suo­ma­laisen yhteis­koulun lukion opis­ke­lijat Juuli Uusitalo ja Minja-Maria Tervo sekä Tor­ne­dalss­ko­lanin opis­ke­lijat Felicia San­nerborg, Filippa Pirinen ja Paula Duda sanoivat alun olleen STEAM-pro­sessin vaikein osuus. ”Aluksi olimme hukassa ideoinnin kanssa. Yksi meistä heitti idean ilmoille, jonka myötä muut alkoivat heit­tämään idean ympä­rille aja­tuksia. Pää­dyimme meille kai­kille tär­keään aiheeseen, jonka jälkeen pro­sessi sujui mutkitta.”

Tapah­tumaan osal­listui Oulun yli­opiston STEAM-sivuaineen opis­ke­li­joita tukemaan toisen asteen opis­ke­li­joiden pro­jektien kulkua. Sara Kon­tinaho ja Reeta Koti­lainen kokivat ideoinnin tär­keänä osana STEAM-prosessia.

”Ideoin­nissa on tärkeää hei­tellä monen­laisia ideoita ilmoille, koska osa ideoista saat­tavat kehittää muita ideoita eteenpäin. Moni­puo­linen ideointi ohjaa suun­nit­telun alkuun.”

Ella-Maria Viero havaitsi STEAM-pro­sessin tär­keyttä tapah­tuman aikana. ”Jokainen STEAM-pro­sessin vaihe on työs­ken­telyn kan­nalta tärkeä, mutta ei kui­tenkaan kiveen hakattu. Jokaiseen kohtaan voi aina palata takaisin. Myös toteu­tus­vaiheen ensim­mäisen pro­to­tyypin ei tar­vitse olla täy­del­linen, vaan pro­to­tyyppiä voi korjata vielä täs­säkin vai­heessa. Tär­keintä STEAM-pro­sessin kan­nalta on yhteis­työssä toimiminen.” 

Kan­sain­vä­li­sissä ryh­missä työs­kentely lisää rajoja ylit­tävää yhteis­työtä Suomen ja Ruotsin välillä. Lappian opis­ke­lijat Anna Shilgina, La Min Eain, Yu Nandar Kyaw ja Oulun nor­maa­li­koulun opis­kelija Aatu Kärk­käinen tun­sivat, että eri­laisuus on yhdistävä tekijä. ”Me bon­da­simme alussa hel­posti ja koemme, että eroa­vai­suudet luovat yhteyttä.” 

Tor­ne­dalss­ko­lanin opis­kelija Ali Reza koki samoja aja­tuksia: ”Yhteistyö on todella hauskaa ja antaa uutta pers­pek­tiiviä työs­ken­telyyn.” Reza osal­listui ensim­mäistä kertaa Aurora Ent­repre­neu­rialis -hank­keeseen, mutta uuden koke­minen ja yhteistyö muiden kanssa on olleet posi­tii­visia kokemuksia. 

Lappian opis­ke­lijat Riia Arpi ja Nea Kyn­tömaa ovat osal­lis­tuneet jokaiseen tapah­tumaan Aurora Ent­repre­neu­rialis -hank­keessa. He miel­sivät, ettei englannin kielen käyttö ole ongelma. ”Kie­li­taito on kehit­tynyt tapah­tumien aikana! Mikäli kom­mu­ni­kaa­tiossa ilmenee ongelmia, olemme yrit­täneet selittää paremmin. Kään­täjään ei ole ker­taakaan tar­vinnut turvautua!”

STEAM-pro­sessi jatkui ideoinnin ja suun­nit­telun jälkeen pro­jektin toteu­tuksena sekä sen jaka­mi­sella. Tapah­tuman toisena päivänä toteu­tus­vai­heessa val­mis­tettiin tar­kempi pro­to­tyyppi rat­kai­susta, jolloin käy­tettiin oikeita mate­ri­aaleja ja tekniikoita. 

Toteu­tu­mis­vai­hetta jat­kettiin vielä kol­mantena päivänä, mikäli sille oli tar­vetta. Jaka­mis­vai­heessa ryhmät pää­sivät esit­te­lemään muille aikaan­saan­nok­sensa. Esit­te­lyssä ker­rottiin ryhmän STEAM-pro­ses­sista koko­nai­suu­dessaan sekä toteu­tettu rat­kaisu. Oman toi­minnan ja pää­tösten reflek­tointi on tässä vai­heessa tärkeää.

Innovaatioleirillä innovoitiin

Kolmen päivän inno­vaa­tio­leirin kruunasi vii­meisenä päivänä pro­jektien jaka­mis­vaihe. Tuo­ma­risto pal­kitsi pro­jekteja seit­semän eri kate­gorian mukaan. 

Opis­ke­li­joiden pro­jekteja oli muun muassa peli kiusaa­mista vastaan, luke­miseen innostava appli­kaatio, tapah­tu­ma­ka­lenteri, Mar­sissa sel­viy­ty­miseen kehi­tetty mag­neetti sekä moni­käyt­töiset farkut qr-koodi ohjeella varustettuna.

Oulun Nor­maa­li­koulun lukion opettaja Ville Ahmala mai­nitsi, että opis­ke­lijat saavat paljon uusia koke­muksia Aurora Ent­repre­neu­rialis -hankkeen tapah­tu­mista: ”Opis­ke­lijat saavat tapah­tu­mista paljon uusia elä­myksiä, jotka kan­tavat pit­källe elä­mässä. Opis­ke­lijat pär­jä­sivät inno­vaa­tio­lei­rillä lois­ta­vasti ja kehit­tivät monia tär­keitä taitoja, kuten ongelmanratkaisutaitoja.”

Aurora Ent­repre­neu­rialis -hankkeen toteuttaa Oulun kau­punki, Ung Före­tag­samhet Norr­botten ja Ammat­tio­pisto Lappia. Han­ketta rahoittaa Interreg Aurora -ohjelma, Region Norr­botten ja Lapin Liitto. Kol­mi­vuo­tisen hankkeen tavoit­teena on vah­vistaa yrit­tä­jyys­kas­va­tusta lukioissa Norr­bot­te­nissa ja Pohjois-Suomessa.