Innovation Camp Luleå keräsi lähes 100 opettajaa ja opiskelijaa Pohjois-Ruotsista ja -Suomesta työskentelemään vihreän siirtymän ja yhteiskunnallisen muutoksen aiheiden parissa.
Lähes 100 opettajaa ja opiskelijaa Pohjois-Ruotsista ja -Suomesta työskenteli yhdessä kolme päivää vihreän siirtymän ja yhteiskunnallisen muutoksen aiheiden parissa Luulajassa. Sekä opettajat että opiskelijat työskentelivät sekaryhmissä, joissa yhteisenä työskentelykielenä käytettiin englantia. Tapahtuma alkoi historiallisten muutosprosessien tutkijan, Dag Avangon (Luulajan Teknillinen yliopisto), luennolla, joka vei osallistujat aluekehityksen aikamatkalle sekä tapahtumiin, jotka ovat ajaneet sitä kehitystä, joka tänä päivänä alueella nähdään.
Pohjois-Ruotsissa on käsillä historiallinen muutosprosessi, jonka arvioidaan tuovan alueelle 100 000 uutta asukasta vihreän siirtymän työpaikkojen määrän lisääntyessä räjähdysmäisesti. Muutoksen ulottuvat yhteiskunnan jokaiselle sektorille ja alue tarvitsee kehitysideoita muutosten tuomien haasteiden ratkaisemiseen. Tähän myös Innovaatioleirin osallistujat pääsivät mukaan.
Innovaatioleirillä hankittiin tietoa ja luotiin uusia ratkaisuita
Osallistujat työskentelivät ns. kahdella eri polulla, joista toisen tavoitteena oli oppia lisää muutoksesta. Opiskelijat ja opettajat pääsivät vierailemaan paikallisten toimijoiden luona, missä he kuulivat erilaisista jo olemassa olevista ratkaisuista sekä suhtautumisesta alueen muutokseen. Ensimmäistä kertaa Aurora Entrepreneurialis -hankkeen järjestämässä tapahtumassa mukana ollut opettaja Jaana Stoor (Tornion yhteislyseon lukio) koki vierailut innostavina sekä tapahtuman aiheet tärkeiksi:
”Erityisen mukavaa oli käydä SSAB:n tehtaalla vierailulla, sillä enoni teki työuransa siellä ja olin kuullut tehtaasta paljon. Alue on massiivinen. Mielenkiintoista oli myös kuulla Hybrit -yrityksestä sekä heidän tarpeista rakentaa yli 200 m korkea tehdas fossiilivapaan teräksen tuottamiseen. Tykkäsin myös toisen päivän kaupunkisuunnistuksesta ja siitä, että edellisen päivän lyhytelokuva tekstiililainaamosta konkretisoitui vierailulla vastaavaan organisaatioon (Butiken Samlat), jossa näki käytännössä, miten vaatelainaamo toimii.”
Myös Miina Happonen (Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio) oli ensimmäistä kertaa mukana hankkeen toiminnassa. Hän piti erityisen tärkeänä, että kestävä kehitys oli läsnä sekä tapahtuman sisällössä että konkreettisessa toteutuksessa:
”Näin ensikertalaisena olen päässyt verkostoitumaan helposti ja joustavasti. Minusta on ollut mukavaa toimia omassa opettajaryhmässä, joka puolestaan toimi opiskelijaryhmän coachina. Erityisesti olen pitänyt siitä, että ruokailussa on huomioitu kestävyys ja tarjolla on ollut pääsääntöisesti kasvisruokaa.”
Tiedonkeräämisen lisäksi osallistujat työskentelivät samanaikaisesti heidän oman kehittämisideansa parissa itse innovaatiokilpailussa. He saivat ensimmäisenä päivänä valita, keskittyäkö luomaan ratkaisuita, jotka edistävät ihmisten halua asettua, kotoutua ja viihtyä alueella, vai keskittyäkö siihen, miten suojella biologista monimuotoisuutta ja paikallista luontoa. Kaikissa kuluvan lukuvuoden Aurora Entrepreneurilis -hankkeen tapahtumissa mukana ollut Haukiputaan lukion opiskelija Helmi Aula piti kolmipäiväistä kokonaisuutta onnistuneena:
“Minusta on ollut tosi kiva, että meillä on ollut isompi projekti, jota työstää. Olen ollut kaikissa tämän lukuvuoden tapahtumissa mukana ja tämä 3-päiväinen innovaatioleiri on ollut mielestäni jopa mukavampi 2-päiväiset, koska tänne on jotenkin päässyt asettumaan, eikä olla heti seuraavana päivänä oltu lähdössä kotiin. Täällä olemme päässeet käyttämään luovuutta, oppineet sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä, ja lisäksi omat sosiaaliset taidot ovat kehittyneet. Me olemme työskennellee jokaisena päivänä meidän omassa sekaryhmässä, jossa on sekä suomenkielisiä että ruotsinkielisiä opiskelijoita eri kouluista. Kilpailu toisia joukkueita vastaan on ollut haastavaa, mutta hauskaa.”
Helmi työskenteli samassa tiimissä mm. ensimmäistä kertaa mukana olleiden Petra Vänttilän ja Irina Smedin kanssa (OSYK). Sekä Petra että Irina nostivat esille, että ohjelmaa on ollut runsaasti, eikä tekemisestä ole ollut pulaa. Irina oli iloinen teemoista, joista tiimit pääsivät keskustelemaan eri alueilta tulevien nuorten kanssa:
“Olen ensimmäistä kertaa mukana ja on ollut tosi kiva päästä heti tekemään erilaisia juttuja uusien tyyppien kanssa. Olen tykännyt erityisesti päästä keskustelemaan asioista ja teemoista, joista ei yleensä arjessa juttele. Kiva on ollut, että täällä on ollut yhteistä ohjelmaa, mutta välillä myös vapaa-aikaa.”
Monille osallistuville opiskelijoille tämä oli uusi kokemus työskennellä sekoitetuissa ryhmissä ruotsalaisten ja suomalaisten opiskelijoiden kanssa.
”On ollut jännittäviä päiviä, olemme tavanneet muita opiskelijoita ja saaneet kansainvälisiä kontakteja. Oli hyvä tehtävää ajatellen, että voimme keskustella asioista eri näkökulmista”, tiivistävät ammattiopisto Lappian opiskelijat Iida Lukkarila, Miku Ukonaho ja Jerry Rantala. Eleanor Hannu ja Filippa Mäki Gränsälvsgymnasiet-oppilaitoksesta (Övertorneå) yhtyivät samoihin ajatuksiin:
”Päivät ovat olleet hyvin tapahtumarikkaita, paljon uutta ja uusia vaikutelmia. Emme tienneet paljonkaan alueen muutoksesta aiemmin, emmekä ole koskaan aiemmin työskennelleet tuntemattomien henkilöiden kanssa toisista maista. Joten saimme sekä uusia kontakteja että harjoittelimme englantia ja suomea.”
Innovaatioleirillä opittiin, kehitettiin ja kilpailtiin
Aurora Entrepreneurialis -hankkeen järjestämällä Innovaatioleirillä oli kolme päätavoitetta:
- Osallistujat oppivat aluetta koskettavasta laajasta muutoksesta ja ymmärtävät, mitä monimutkaisia kestävyyskysymyksiä se koskee.
- Osallistujat pääsevät käyttämään luovaa ongelmanratkaisukykyä ja kehittämään ideoita sekä ratkaisuita alueen haasteisiin.
- Tiimit harjoittelevat ja toteuttavat oman lyhytelokuvansa, jossa he esittävät ratkaisuideansa.
Kolmantena ja viimeisenä päivänä pienryhmät tiivistivät ideansa lyhytelokuvaksi, joista tuomaristo (Maja Alasalmi, Region Norrbotten; Jenny Lindberg, Luulajan kunta; Helena Sundberg, HYBRIT ja Roine Viklund, Luulajan teknillinen korkeakoulu) valitsi koko innovaatiokilpailun voittajan.
Tuomariston valinta osui ehdotukseen Learn and React, jonka kehittivät opiskelijatiimi: Vilma Pesonen, Sonja Ikonen ja Pauliina Myllymäki (Haukiputaan lukio, Oulu) sekä Felicia Sannerborg ja Ana Paula Dudalta (Tornedalsskolan, Haparanda). Tiimin ratkaisu haasteeseen oli luoda nuorille kohdennettu kurssi, jossa osallistujat oppisivat ensiapua, fyysisen ja henkisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä sekä erilaisia tapoja auttaa kanssaihmisiään. Kurssi voisi myös antaa osallistujille itseluottamusta kriisitilanteissa ja edistää turvallisuutta arkielämässä.
”Olemme erittäin tyytyväisiä innovaatiokilpailun tuloksiin. Opiskelijat ovat työskennelleet hienosti yhdessä ja kehittäneet luovia ja mielenkiintoisia ideoita. Olemme kiitollisia kaikille Luulajan yrityksille ja organisaatioille, jotka ovat ottaneet meidät vastaan vierailuille, ja jotka ovat muilla tavoilla auttaneet toivottamaan opiskelijamme ja opettajamme tervetulleiksi”, totesi projektipäällikkö (UF) Linda Strandenhed.
Tapahtuma päättyi tulevaisuuteen kurkkaamiseen yhdessä projektikoordinaattori Raija Paasimaan (Ammattiopisto Lappia) kanssa:
”Tulevaisuuteen on mukava katsoa onnistuneen tapahtuman jälkeen. Kohtaamme seuraavan kerran Torniossa lokakuussa 2024, jossa 2-päiväisen tapahtuman teemana on ”Borderless North”.
Tapahtuman järjestäjänä toiminut Aurora Entrepreneurialis -hanke pyrkii edistämään alueiden toisen asteen oppilaisten yrittäjämäistä toimintakulttuuria, kehittää edelleen kestävää yrittäjyyskasvatusta ja tukee oppilaitoksia rajat ylittävässä yhteistyössä. Hankekonsortion muodostavat Oulun kaupunki, Ung Företagsamhet Norrbotten ja Ammattiopisto Lappia. Hanke saa rahoituksensa Interreg Aurora -ohjelmasta, ja sitä tukevat myös Region Norrbotten sekä Lapin Liitto.
Kolmivuotisen projektin tarkoituksena on kehittää yrittäjyyskoulutusta lukioissa Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Suomessa. Lue lisää projektista täältä: https://www.ouka.fi/aurora-entrepreneurialis
Artikkelin pääkuva: Opintoretkikohde HYBRIT. Kuva: Laura Vendelin