Koulutusprosessi käynnistyy yhteisellä webinaarilla 14.9.2020 klo 14.00–17.00. Muut koulutuspäivät (alustavat):
Lähipäivät: 7.10.2020, 11.11.2020, 12.2.2021, 2.3.2021, päätöspäivä viikko 33 (2021)
Webinaarit: 9.12.2020, 18.1.2021, 13.4.2021, 4.5.2021
Lähipäivät toteutetaan pääosin Helsingissä. Osa päivistä voidaan toteuttaa myös verkoston muissa kunnissa (Tampere, Kuopio ja Oulu).
Perusopetuksessa on meneillään oppimisen ja osaamisen arvioinnin kokonaisuudistus, jonka myötä halutaan selkiyttää arvioinnin kansallisia linjauksia, lisätä arvioinnin yhdenvertaisuutta sekä arvosanojen vertailukelpoisuutta.
Apua arviointiin – voimaa verkostosta -kouluttajakoulutuksella luodaan valtakunnallista osaamista perusopetuksen arvioinnin ja opetushenkilöstön arviointiosaamisen tueksi.
Kouluttajakoulutuksella vahvistetaan osallistujien arviointiosaamista, kouluttajataitoja sekä luodaan valtakunnallinen arviointiosaajien verkosto. Koulutuksen aikana koulutettaville rakentuu työkalupakki ja materiaalia oman työn tueksi.
KOHDERYHMÄ
TAVOITTEET
Kouluttajakoulutuksessa on tarkoituksena vahvistaa osallistujien arviointiosaamista ja kouluttajataitoja. Lisäksi tarkoituksena on luoda valtakunnallinen arviointiosaajien verkosto tukemaan opetussuunnitelman arviointiluvun ja kriteerien käyttöönottoa.
Koulutuksen aikana koulutettavat toimivat jo tukena oman alueensa osalta toisille opettajille. Toteutustapa Koulutuskokonaisuuteen sisältyy ennakkotehtävä, välitehtävät, lähipäivät ja multimodaaliset koulutusmateriaalit, joilla arvioinnin toimeenpanoa tuetaan valtakunnallisesti.
LAAJUUS
LAAJUUS
Koulutuspäivät rakentuvat siten, että niiden aikana
- syvennetään arviointiosaamiseen liittyviä tietoja -ja taitoja
- kehitetään vertaiskouluttajataitoja
- harjoitellaan erilaisin toiminnallisin menetelmin vertaiskouluttamista
- rakennetaan alueellisia verkostoja
- harjoitellaan erilaisten arviointimenetelmien ja -työkalujen käyttöä.
TULOKSET
- Suomeen syntyy vahva, valtakunnallinen arviointiosaajien verkosto tukemaan opetussuunnitelman arviointiluvun ja kriteerien käyttöönottoa
- varmistetaan arvioinnin laadukas, yhdenvertainen toteutuminen sekä arvosanojen vertailukelpoisuus – arviointinormeja ja päättöarvioinnin kriteereitä tulkitaan valtakunnallisesti mahdollisimman samalla tavalla
- laadukkaan arviointimateriaalin tuottaminen kunnille / kouluille
KOULUTUSOSIOT
1. TAITOJA VERTAISKOULUTTAMISEEN
2. ARVIOINTIOSAAMISEN VAHVISTAMINEN
Osiossa keskitytään perusopetuksen arvioinnin keskeisten käsitteiden avaamiseen niin, että arviointityötä tekevä opetushenkilöstö ymmärtää peruskäsitteet samalla tavalla.
3. SÄHKÖISTEN ARVIOINTIVÄLINEIDEN VALINTA JA KÄYTTÖ
4. LUODAAN VALTAKUNNALLINEN ARVIOINTISAAJIEN VERKOSTO!
KOULUTTAJAT
ILMOITTAUTUMINEN
Ilmoittautuminen koulutusohjelmaan on päättynyt.
Koulutukseen otetaan 50 henkilöä (verkoston isommista kunnista koulutukseen voi ilmoittautua 2 osallistujaa, pienemmistä 1 osallistuja).
LISÄTIETOJA OHJELMASTA
Tarja Tuomainen
kehityspäällikkö, OPPIVA-verkosto
040 860 2214 tai tarja.tuomainen@edita.fi