Dialogikiertueemme keräsi näkemyksiä peruskoulun tulevaisuudesta viideltä paikkakunnalta. Tulokset toimitetaan osaksi Peruskoulun tulevaisuustyötä.
Millainen on tulevaisuuden peruskoulu? Mistä muodostuu tulevaisuuden merkityksellinen koulutus? Mitä taitoja tulevaisuudessa tarvitaan? Mikä nykykoulussa on säilyttämisen arvoista?
Muun muassa näistä kysymyksistä keskusteltiin tulevaisuusdialogeissa, jotka järjestettiin lokakuussa Kouvolassa, Rovaniemellä, Kirkkonummella, Kuopiossa ja Lahdessa.
Tulevaisuusdialogit ovat osa Peruskoulun tulevaisuustyötä, joka on juuri nyt käynnissä.
Kaikissa viidessä dialogissa oli mukana laaja joukko peruskoulun sidosryhmien edustajia: opettajia, rehtoreita, oppilaita, vanhempia, opetustoimen hallinnon edustajia, päättäjiä ja oppilashuollon henkilöstöä.
“Olen erityisen iloinen, että mukaan saatiin paljon peruskoulua käyviä nuoria. Kaikki näkemykset toimitetaan mukaan Peruskoulun tulevaisuustyöhön”, kertoo OPPIVA-verkoston kehittämispäällikkö Tarja Tuomainen.
Dialogikiertueen järjestivät OPPIVA-verkosto, kehittämiskeskus Opinkirjo ja Suomen Vanhempainliitto yhdessä opetusministeriön ja Opetushallituksen Peruskoulun tulevaisuustyö –hankeen kanssa.
Tulevaisuusdialogien tuloksista kuullaan Educa-messuilla
Tulevaisuusdialogeissa keskusteliin kolmesta teemasta, joista jokaisesta saatiin innostava videoalustus keskustelun pohjaksi.
Teknologiasta ja tekoälystä piti alustuksen tulevaisuudentutkija Risto Linturi, oppimisesta ja perustaidoista puhui kirjailija ja peruskoulun asiantuntija Pasi Sahlberg, ekososiaaliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen johdatteli professori Hannu L.T. Heikkinen. Tilaisuuksissa kuultiin myös opetusministeri Anders Adlercreutzin videotervehdys.
“Dialogit olivat onnistuneita ja niiden pohjaksi kehitetty dialogikonsepti toimiva. Sitä voidaan hyödyntää myös jatkossa, kun käydään peruskoulun tulevaisuutta käsitteleviä dialogeja. Myös dialogikiertue saa mahdollisesti jatkoa keväällä”, sanoo Tarja Tuomainen.
Tulevaisuusdialogit taltioitiin ja keskusteluiden antia analysoidaan parhaillaan. Analyysin tuloksia ja osallistujien näkemyksiä kuullaan Educa-messuilla 24.1. klo 16 Visio-lavan Peruskoulu – Millainen muutos tarvitaan? -keskustelussa.
Peruskoulun Tulevaisuustyön raportti julkaistaan vuoden 2025 lopussa.
Lue lisää:
- Peruskoulun tulevaisuustyö (OKM – hankkeen esittely ministerion verkkosivulla)
- Osallistu peruskoulun tulevaisuustyöhön Verkkofoorumiin (OKM)