OPPIVA-verkoston kehityspäällikön katsaus vuoteen 2021

11.01.2021 | Uutiset

Hyvää, turvallista alkanutta Uutta Vuotta 2021!

Vuosi sitten aloittaessamme uutta vuotta, emme tainneet kukaan aavistaa millainen vuosi meillä on edessämme – ja hyvä niin.  Epätavallisesta ja oudosta vuodesta huolimatta verkostossa on ollut voimaa ja paljon on tapahtunut vuoden 2020 aikana ja paljon on tapahtumassa alkaneen vuoden aikana. Kiitos tästä kaikille verkoston aktiivisille toimijoille.

Hiukan OPPIVA-verkoston vuoden 2020 muistelua

Verkoston keskeisiä teemoja vuonna 2020 olivat johtaminen, hyvinvointi, pedagogiikka ja digitaalisuus sekä viestintä. Yksi keskeisimmistä toiminnoista oli kodin- ja koulun yhteistyö tukemiseen tuotettu Koulukoulu-verkkokurssi https://koulukoulu.fi/peruskoulusta peruskoululaisten huoltajille. Tavoitteena ja tarkoituksena on tukea kouluja kodin- ja koulun välisessä yhteistyössä ja tuottaa yhteistä ymmärrystä peruskoulusta huoltajien kanssa – lasten vuoksi.  

Vuoden 2020 aikana verkostollemme avattiin uudet verkkosivut osoitteessa https://oppivaverkosto.fi/. Sivut toimivat verkoston yhteisenä ”muistina” ja tekemisen alustana. Sivuilta löytyvät ajankohtaiset uutiset, blogikirjoitukset, tapahtumat ja koulutukset sekä koulutusten tallenteet ja jaetut materiaalit. Sivuilta löytyvät myös kaikkien verkoston kuntien yhteyshenkilöt.

 Elokuun alusta alkaen olemme tuottaneet kuukausikirjeen, joka ilmestyy joka kuun ensimmäisellä viikolla sisältäen ajankohtaista materiaalia ja tekemistä, tietoa OPPIVA-verkoston maksuttomista koulutuksista ja tapahtumista sekä verkoston kuntien tapahtumista, joihin verkoston jäsenten on mahdollista osallistua.

Vuoden 2020 aikana käynnistyi kaksi pitkäkestoista koulutusta; kouluttajakoulutus perusopetuksen arviointiuudistuksen tueksi sekä toimintakulttuurin johtamisen tueksi päiväkotien johtajille ja rehtoreille suunnattu sparraajakoulutus. Niin ikään rehtoreita ja päiväkotien johtajia on tuettu viestinnän osalta loppusyksyn webinaarisarjalla. 

Pääsimme verkostossa syksyllä alkuun myös kuntien välisessä osaamisen jakamisessa, kun Lahti ja Kuopio järjestivät syyskuussa yhdessä hyvinvointiteemaisen webinaarin, jonka puheenvuorot ja materiaali jaettiin myös seminaarin jälkeen sivustolla tallenteena koko verkostolle.  

Kurkistus alkaneeseen vuoteen 2021

Vuoden 2020 aikana käynnistynyt jatkuu ja vahvistuu edelleen vuoden 2021 aikana. Tavoitteena ja tarkoituksena on tarjota tukea ja koulutusta yhä vahvemmin koulujen ja päiväkotien toimintaan ja arjen tekemiseen opettajille. Kevään ja syksyn aikana on tulossa ilmaisia iltapäivän mittaisia webinaareja mm. pedagogiikasta ja arvioinnista sekä viestinnästä ja hyvinvoinnista.

Alkavalla viikolla (9.1.2021) toteutuu Vantaan ja Turun yhteistyönä tuottama STEAM Turku ja DigiOne seminaari, johon on vielä mahdollista ilmoittautua mukaan. https://oppivaverkosto.fi/tapahtumat/steam-turku-digione-seminaari/ Joitakin paikkoja on vapaana.

Helmikuussa Tampere ja Oulu tarjoavat webinaarin Joustavat oppimisratkaisut – tähänkin pääsee vielä mukaan. https://oppivaverkosto.fi/tapahtumat/joustavat-oppimisratkaisut/

Kunnissa, kouluilla ja päiväkodeissa tehdään monenlaisia toimivia ja hienoja arjen asioita, joita olisi tärkeää tehdä näkyväksi. Tämä on yksi verkostomme keskeinen päämäärä ja tavoite – tukea toisiamme ja jakaa osaamistamme. Aina ei kaikkea tarvitse keksiä itse, sillä monessa koulussa, päiväkodissa ja toimistossa ollaan samojen arjen asioiden äärellä. On turvallista tietää ja tuntea, että näin on. Tässä voimme tehdä vielä paljon enemmän yhdessä, kun meillä on olemassa toimiva ja oma OPPIVA-verkosto. Jokainen voi osallistua ja jakaa sekä vaikuttaa. Kerrothan kuntanne, koulunne ja päiväkotinne onnistumisista ja hyvistä käytänteistä https://oppivaverkosto.fi/2020/09/02/ilmianna-opetusinnovaatio-oivaltava-oppimisteko-tai-koulunne-erityinen-toimintatapa/

 

Yhdessä onnistumme ja pärjäämme! OPPIVA-verkosto on jokaisen jäsenen oma verkosto ja mahdollisuus kehittää ja kehittyä sekä saada ja antaa tukea.

Voimia, onnistumisia, iloa, yhteistyötä ja onnea jokaiselle alkaneeseen vuoteen!

 

Tarja Tuomainen

Kehityspäällikkö

OPPIVA-verkosto/Edita Oppiminen

 

Tarja Tuomainen

Tarja Tuomainen

Kehityspäällikkö, OPPIVA-verkosto